USB Konnektör Çeşitleri Nelerdir?

USB Konnektör Çeşitleri Nelerdir?

Modern toplum için her yerde bulunan USB teknolojisi, insanların günlük olarak kullandıkları en az bir veya daha fazla cihazda bulunur. Bununla birlikte, USB kabloları, çoğu diğerleriyle uyumsuz olan çeşitli bağlantılarla gelir. Bu, özellikle deneyimsiz kullanıcılar için her biri arasındaki farkları önemsenmediğinde, bir USB kablosunu değiştirmeyi zahmetli bir görev haline getirir.

Örneğin, mikro B ve mini USB'ler eşanlamlı terimler kullanabilirken, diğerinin bağlantı noktasına bağlanmak için bir fişi kullanamazsınız. Konuları daha da karmaşık hale getirmek için, USB teknoloji endüstrisi sürekli olarak aynı fiş türünün bile her USB sürümü arasında farklı olabileceği ve aynı zamanda fişin performansını etkileyebileceği konusunda gelişmektedir.

Bu kapsamlı kılavuzu, piyasadaki farklı USB kablo türleri arasındaki farkları görmenize yardımcı olmak için bir araya getirdik.

 

USB Tip A

USB standart A konektörü olarak da bilinen USB A konektörü, öncelikle bilgisayarlardaki ve hub'lardaki ana bilgisayar denetleyicilerinde kullanılır. USB-A soketi, nadiren bir çevrebirim aygıtında "yukarı akış (downstream)" konektörü olarak uygulanan ana bilgisayar denetleyicileri ve hub'ları için tasarlanmış bir "aşağı akış (upstream)" bağlantısı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bunun nedeni USB ana bilgisayarının VBUS pinine 5V DC güç sağlamasıdır. Bu nedenle, USB kabloları satın alırken, fişlerden en az birinin bir USB A olduğundan emin olmanın en güvenli olduğunu hatırlamak önemlidir.

Bu kadar yaygın olmasa da, USB A erkek - A erkek kabloları, bazı uygulayıcılar tarafından iki USB A tarzı dişi bağlantı noktası arasında bağlantı yapmak için kullanılır. Tipik A-A kablolarının iki ana bilgisayar veya bilgisayardan hub'a bağlantı için tasarlanmadığını unutmayın.

USB Tip A Erkek
USB Tip A Erkek
USB Tip A Dişi
USB Tip A Dişi
USB Tip A Dişi
USB Tip A Dişi

 

USB Tip B

USB standart B konektörü olarak da bilinen B tarzı konektör, yazıcı, hub üzerindeki yukarı akış (downstream) bağlantı noktası veya diğer daha büyük çevresel aygıtlar gibi USB çevre birimleri için tasarlanmıştır. USB B konektörlerinin geliştirilmesinin başlıca nedeni, iki ana bilgisayarı birbirine bağlama riski olmadan çevresel aygıtların bağlanmasına izin vermektir. USB B tipi konektör bugün hala kullanılmaktadır, ancak daha rafine usb konnektör tipleri lehine yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.

USB Tip B Erkek
USB Tip B Erkek
USB Tip B Dişi
USB Tip B Dişi

 

USB Tip C

USB-C veya USB Tip-C konnektörü, yeni USB 3.1 standardıyla birlikte piyasaya sunulan en yeni USB arabirimidir. Daha önce belirtilen USB A tipi ve B tipi konektörden farklı olarak, USB C Tipi konnektör hem ana bilgisayar denetleyici bağlantı noktalarında hem de yukarı akış (downstream) soketlerini kullanan aygıtlarda kullanılabilir. Son birkaç yıldır piyasada C tarzı USB konektörleriyle bir dizi dizüstü bilgisayar ve cep telefonu ortaya çıktı.

USB C Tipi konektör, USB 2.0, 3.0, 3.1 Gen 1 ve Gen 2 sinyalleriyle uyumludur. Tam özellikli bir USB 3.1 Gen 2 C - C kablosu, 20V, 5A (100W) 'a kadar güç aktarımı ile maksimum 10 Gbps hızında veri iletebilir ve video ve ses sinyalini aktarmak için DisplayPort ve HDMI alternatif modunu destekleyebilir.

USB Tip C Erkek
USB Tip C Erkek

 

USB Mini B

USB B tipi konektöre benzer şekilde, USB mini B soketleri USB çevrebirim aygıtlarında kullanılır, ancak daha küçük bir formdadır. Mini B fişi, varsayılan olarak, mobil cihazların ve diğer çevre birimlerinin USB ana bilgisayarı gibi davranmasına izin veren USB Hareket Halinde (OTG) desteği için ekstra bir kimlik pimi dahil olmak üzere 5 pime sahiptir.

Başlangıçta, bu fiş daha önceki akıllı telefon modelleri için tasarlandı, ancak akıllı telefonlar daha kompakt hale geldikçe ve daha şık profillerle Mini USB fişinin yerini mikro USB aldı. Şimdi, Mini-B bazı dijital kameralar için tasarlanmıştır, mini fişler serisinin geri kalanı artık yeni ürünler için onaylanmadığından eski bir konektör haline gelmiştir.

USB Mini B Erkek
USB Mini B Erkek

 

USB Mikro B

Mikro USB B konnektörü, aslında bilgisayarlara ve diğer hub'lara bağlanma yeteneğini korurken mobil cihazların incelmesini sağlayan mini USB'nin küçültülmüş bir formudur.

Mikro B tipi konnektör, akıllı telefonların ve diğer benzer mobil cihazların harici sürücüleri, dijital kameraları veya diğer çevre birimlerini bilgisayar gibi okuyabilmesini sağlayan USB OTG'yi desteklemek için 5 pim barındırır. OTG özelliğini etkinleştirmek için, kablo montajına özel kablo bağlantısı yapılması gerektiğini unutmayın.

22 Ekim 2009'da, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), endüstri tarafından geniş çapta benimsenen Evrensel Şarj Çözümü'ne (UCS) Mikro USB arayüzünü dahil ettiğini duyurdu.

USB Mikro B Erkek
USB Mikro B Erkek

 

USB 3.0 Tip A

Aynı tasarımı USB 2.0 ve USB 1.1 uygulamasında kullanılan A Tipi konnektörü devralan USB 3.0 A, yalnızca ana bilgisayar denetleyicileri ve hub'larında kullanılmak üzere tasarlanmış bir "aşağı akış (upstream)" bağlantısı sağlar.

Ancak, USB 3.0 Tip A, USB 2.0 A Tipinde bulunmayan ek pinleri işler. USB 3.0 konektörü, 5Gbps bant genişliği "SuperSpeed" veri aktarımını destekleyecek şekilde tasarlanırken, daha düşük veri hızı, USB 2.0 bağlantı noktalarına geriye dönük uyumluluk ile iletilebilir. USB 3.0 konektörleri genellikle mavi renktedir veya önceki nesillerden ayırt edilmelerine yardımcı olmak için "SS" logosuna sahiptir.

USB 3.0 Tip A Erkek
USB 3.0 Tip A Erkek
USB 3.0 Tip A Dişi
USB 3.0 Tip A Dişi
USB 3.0 Tip A Dişi
USB 3.0  Tip A Dişi

 

USB 3.0 Tip B

USB 3.0 B Tipi konnektör, yazıcı, hub üzerindeki yukarı akış (downstream) bağlantı noktası veya diğer daha büyük çevresel aygıtlar gibi USB çevre birimleri için tasarlanmıştır. Bu konektör USB 3.0 SuperSpeed uygulamasını destekleyebilir ve aynı zamanda USB 2.0 düşük hızlı verileri de taşıyabilir.

USB 3.0 B fişi, fiş şekli değiştiği için USB 2.0 B soketine takılamaz. Ancak, USB 3.0 Tip B yuvaları olan cihazlar, önceki USB 2.0 B Tipi erkek fişlerle eşleşmeyi kabul edebilir.

USB 3.0 Tip B Erkek
USB 3.0 Tip B Erkek
USB 3.0 Tip B Dişi
USB 3.0 Tip B Dişi

 

USB 3.0 Mikro B

SuperSpeed Mikro USB B konnektörü olarak da adlandırılan bu konnektör, tam USB 3.0 standart veri aktarım hızına ulaşmak için USB 2.0 Mikro B konnektörünün yan tarafında beş pim daha bulundurur. USB 3.0 Mikro B konnektörleri sabit sürücülerde, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve diğer USB 3.0 aygıtlarında bulunur.

USB 3.0 Mikro B erkek konnektör, fiş şekli değiştiği için USB 2.0 B soketine takılamaz. Ancak, USB 3.0 Mikro B yuvasına sahip cihazlar önceki USB 2.0 Mikro B erkek fişle eşleşmeyi kabul edebilir.

Yüksek veri aktarım hızlarına ihtiyaç duyuldukça, Machine Vision ve 3D görüntüleme gibi daha endüstriyel uygulamalar, USB 3.0 Mikro B'yi sistem tasarımlarına uygulamaya başladı. Vidalı kilit Mikro B konnektörler, güvenli ara bağlantı sağlamak için kablolamada sıklıkla kullanılır.

USB 3.0 Mikro B Erkek
USB 3.0 Mikro B Erkek
USB 3.0 Mikro B Erkek Kilitleme
USB 3.0 Mikro B Erkek Kilitleme

 

USB 3.0 Dahili Konnektör (20 Pin)

Intel tarafından geliştirilen USB 3.0 dahili bağlantı kabloları genellikle ön paneldeki harici USB SS bağlantı noktalarını anakarta bağlamak için kullanılır. 20 pimli dahili soket, bir kanal veri bant genişliğini paylaşmadan maksimum iki ayrı USB 3.0 bağlantı noktasına izin veren iki satır USB 3.0 sinyal kanalı içerir.

USB 3.0 Dahili Konnektör (20 Pin)
USB 3.0 Dahili Konnektör (20 Pin)

 

USB 3.1 Dahili Konnektör (20 Pin)

Intel tarafından geliştirilen USB 3.1 dahili bağlantı kabloları, anakartı ön panel USB bağlantı noktalarına bağlamak için tasarlanmıştır.

Önceki USB 3.0 dahili konnektöre benzer şekilde, yeni nesil dahili konnektör aynı zamanda tek C Tipi bağlantı noktasını veya çift A Tipi bağlantıyı destekleyen ancak azaltılmış bir form faktörü ve daha güçlü mekanik mandal tasarımına sahip 20 pimli bir başlık sürümüne sahiptir. İki tam özellikli C Tipi bağlantı noktasını desteklemek için 40 pimli başlık sürümü dahili konektörü de tanıtıldı.

USB 3.1 Dahili Konnektör (20 Pin)
USB 3.1 Dahili Konnektör (20 Pin)

donanım ^^description^^ Modern toplum için her yerde bulunan USB teknolojisi, insanların günlük olarak kullandıkları en az bir veya daha fazla cihazda bulunur. blog