Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Web sitelerinin işleyiş şeklini ele aldığımız dersimize hoş geldiniz. Web sunucularını ve alan adlarını bunların siz için ne yaptığını ve başlangıç yapmak için ihtiyacını duyacağınız şeyleri nasıl bulacağınızı size söz işin tekniğine fazla girmeden temel düzeyde ele alıcaz.

Bir web sitesi işletmenizin internetteki evidir. Potansiyel müşterilerin gelip işletmenizin sunduğu ürün veya hizmetler hakkında bilgi edinebilecekleri yerdir.

Gerçek dünyada bir pastane açmaya karar verdiğinizi varsayalım önce bir yer kiralamamız gerekir. Web sitesi de bundan farklı değildir. Ancak insanların alışveriş yaptığı bir caddede dükkan kiralamak yerine bir sunucuda alan kiralarsınız. Bunu otomatik olarak gerçekleştiren bir sürü hizmet var. Ancak işin arka planı ile ilgili fikir sahibi olmanız için kısa bilgiler verelim. Biraz teknik bilgi geliyor.

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Sunucu dediğimiz şey internete bağlı bir bilgisayardır.

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Web sitenizin parçalarını kod, resimler, video klipler ve sitenizi oluşturan diğer herşeydir. Depolanmasını veya barındırılmasını sağlayan bir yazılım içerir.

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Sunucu olarak adlandırılmasının nedeni bir kullanıcı web sitenizdeki bir sayfayı görüntülemek istediğinde doğru içeriği sunmasıdır.

Sizin için bir sunucuda alan kiralayıp web sitenizi barındıracak bir çok şirket veya hizmet mevcut. Tıpkı gerçek dünyada açtığınız mağazanın kirasını öder gibi barındırma ücreti ödersiniz. Böylece bir sunucuyu çalıştırmanın teknik yönlerini üstlenme işini onlara bırakırsınız. Dünyadaki her sunucunun kendine ait bir adresi vardır. Buna internet protokolünün kısaltılması olan IP adresi adı verilir.

Bu konuda bilmeniz gereken tek şey IP adresinizin internete bağlı tüm cihazların sunucuyla bağlantı kurmasını ve bulmasını sağlayan uzun bir rakam dizisi olduğu. Neyse ki cihazların birbirine ne dediğini anlamaya ihtiyacımız yok. Bu sayısal IP adresinin yerine kullanacağınız daha güzel bir ad seçmeniz yeterli. Bu da bizi dersimizin ikinci kısmı olan web adresi veya alan adına getiriyor.

Gerçek dünyada insanlar pastanemizi kapının üzerindeki tabela sayesinde bulur. İnternette ise alan adı potansiyel müşterilerin sizi bulmasını sağlar.

Alan adı herhangi bir web sitesine gitmek için tarayıcı penceresinde yazdığımız şeydir. Örneğin www.google.com.tr veya www.firmaismi.com

Şimdi biraz bunun ayrıntılarına bakalım. Aslında www.’dan sonraki herşey alan adı ve insanların web sitenizi bulmasını sağlayan bölüm olduğu için alan adı çok önemli. Bu adresi arayan tablet, telefon, bilgisayar gibi herhangi bir cihaz sunucuyla iletişim kurar. Ardından sunucu o cihaza web sitenizi göstermesi için gerekli olan tüm doğru parçaları örneğin resimler ve kodlar göndererek cihazı kullanan kişinin sayfalarınızı görüntüleyebilmesini sağlar.

Bir kullanıcı web sitenizi tarayıcısına yazdığında neler olduğunu görelim.

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Önce tarayıcı içeriğin hangi sunucuda olduğunu saptar ve o sunucuya gider.

Ardından tarayıcı şunu söyler;

- Selam bu web sayfasını bir kullanıcıya göstermek için tüm unsurları bana verir misin?

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Sunucu yanıt verir.

- Tabi sana 5 resim 2 komut dosyası ve bir kaç dosya daha gönderiyorum.

Domain ve Hosting Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Tarayıcı tüm parçaları birleştirir. Ve kullanıcı web sayfanızı düzgün biçimde biçimlendirilmiş halde görür.

Sunucu ve tarayıcının aralarında İngilizce veya Türkçe yerine karmaşık bitler ve baytlarla (byte) konuşması dışında olup bitenler aşağı yukarı bundan ibaret. Ama onların kullandığı dilin bizim için zaten önemi yok.

Özetleyecek olursak işletmeniz için bir web sitesi oluşturmaya karar vermek tüm bunların bir arada nasıl işlediğini anlamakla başlar. Sunucu sitenizi barındırır ve alan adı kullanıcıların sitenizi bulmanızı sağlar.

hosting ^^description^^ Web sunucularını ve alan adlarını bunların siz için ne yaptığını ve başlangıç yapmak için ihtiyacını duyacağınız şeyleri nasıl bulacağınızı size söz işin tekniğine fazla girmeden temel düzeyde ele alıcaz. blog